Jak przechowywać żywność w domu?

Żywność kupujemy każdego dnia. Aby jak najdłużej utrzymywała świeżość i wysoką jakość w warunkach domowych, trzeba zapewnić jej właściwe warunki przechowywania. Bardzo często nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, że nie wszystkie produkty muszą być przetrzymywane w lodówkach. A nawet w samej lodówce powinno się żywność umieszczać w innych miejscach w zależności od jej typu. Jak przechowywać żywność w domu, żeby jej niepotrzebnie nie zmarnować? Tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu.

 

Jak przechowywać żywność – co może szkodzić żywności

Żywność świeża ma to do siebie, że szybko potrafi się zepsuć, jeśli nie przechowujemy jej we właściwych warunkach.

Źle przechowywana żywność traci swą świeżość, pogarsza się jej tekstura i smak. Często zmniejsza się także zawartość składników odżywczych.

Aby temu zapobiec, należy pamiętać o podstawowych zasadach przechowywania żywności. Musi się ona znaleźć we właściwym opakowaniu, które ustawimy w odpowiednim miejscu. Jako że żywność zalicza się do produktów wrażliwych, trzeba kontrolować temperaturę, aby nie przekroczyła warunków granicznych. Wówczas mogłoby dojść do rozwoju niebezpiecznych mikroorganizmów, zagrażających zdrowiu człowieka.

Równie niebezpieczna dla niektórych typów żywności bywa nadmierna wilgotność powietrza, która przyspiesza przemiany fizykochemiczne i prowadzi do przedwczesnego zepsucia produktów spożywczych.

Dla wielu produktów zagrożenie stanowi promieniowanie UV. Szczególnie wrażliwa jest na nie choćby kawa. Żywność tego typu musi być zatem przechowywana w miejscach i opakowaniach stanowiących barierę dla światła.

Co jeszcze trzeba brać pod uwagę, gdy szukamy odpowiedzi na pytanie, jak przechowywać żywność? Należy oczywiście sprawdzać maksymalny termin przydatności do spożycia, umieszczany na opakowaniu przez producenta. Jest do tego zobligowany przepisami prawa (rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności).

Jak przechowywać żywność w zależności od jej rodzaju?

Wbrew obiegowej opinii nie wszystkie artykuły spożywcze muszą być przechowywane w lodówce. Wszelkie produkty suche, jak kasze, mąki i kawy można bez przeszkód przechowywać w oryginalnych opakowaniach w kuchennych szafkach lub spiżarkach. Dla własnej wygody można je umieścić dodatkowo na przykład w kartonowych pudełkach, które ułatwiają magazynowanie oraz zachowanie porządku na półkach. Tego typu opakowania stanowią dodatkową osłonę przed światłem, a przy tym nie utrudniają cyrkulacji powietrza, dzięki czemu nie dochodzi do zawilgocenia żywności.

Świeże warzywa i owoce w większości najlepiej przechowywać luzem w kuchni tak długo, jak nie zostaną rozkrojone. Wówczas należy włożyć je do lodówki, w której mogą jednak spędzić maksymalnie jeden dzień, zanim zostaną zjedzone.

Wyjątek stanowią owoce szczególnie delikatne, jak truskawki lub maliny. Tego typu produkty należy umieścić w lodówce od razu po zakupie.

Do lodówki muszą natomiast trafić produkty wrażliwe, jak nabiał, mięso i wędliny, sery, a także resztki z posiłków. Ich rozmieszczenie na poszczególnych półkach zależy od rodzaju żywności.

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Różne typy żywności należy przechowywać na różnych półkach w lodówce. W poszczególnych jej częściach panuje bowiem zupełnie inna temperatura, która waha się od 3 do 8 stopni Celsjusza.

Jak zatem rozmieścić produkty spożywcze? Na najwyższej półce powinny się znaleźć przetwory, produkty przetworzone oraz pozostałości z posiłków. Poniżej nich umieszcza się nabiał, jogurty i sery. Trzecia półka jest idealnym miejscem dla ryb, mięsa i wędlin. W szufladach mogą się znaleźć warzywa i owoce. W drzwiach lodówki powinno się ustawić soki, mleko oraz wszelkie przyprawy i sosy.

Właściwe przechowywanie żywności – droga do zdrowia i mniejszego marnotrawstwa

Przestrzeganie zasad właściwego przechowywania żywności pozwala na utrzymanie jej najwyższej jakości przez dłuższy czas. Należy sprawdzić, które produkty bezwzględnie muszą trafiać do lodówki, a które można równo ułożyć w kartonowych pudełkach lub wiklinowych koszykach i ustawić w kuchni lub spiżarni. Trzeba też kontrolować termin przydatności do spożycia. Dzięki temu zachowamy maksymalne bezpieczeństwo żywności oraz zmniejszymy marnotrawstwo. A to wielka korzyść dla ludzi i środowiska naturalnego. My już wiemy, jak przechowywać żywność, a Wy?